Forum Vraagstelling

De vraag die gesteld werd is:

Mag er na het ontsmetten met Isobetadine gebruik gemaakt worden van een Jelonet vetverband of moet dit altijd een Isobetadine tulle zijn?

Antwoord:

De basis is steeds de wonde goed reinigen, nadien ontsmetten bij bevuilde wonden, tekens van infectie of bij patiënten met verminderde weerstand. Deze ontsmetting kan gebeuren met isobetadine dermicum, die een breed spectrum werking heeft.
Indien er een mogelijke interactie is met het te gebruiken wondproduct wordt na het ontsmetten best steeds nagespoeld.  Anders is dit niet altijd nodig.

Jelonet is een gewone vaseline kompres die meestal als drager wordt gebruikt voor zalven.  Het is dus zeker geen actief wondproduct dat vochtige wondheling stimuleert. Je kan dus de Jelonet best combineren met Isobetadinegel, Flaminal of een andere zalf.

Isobetadine tulle is een vetverband geïmpregneerd met isobetadine en wordt vaak preventief gebruikt op wonden om deze wat droger te krijgen.

Indien een wonde geïnfecteerd is, wordt dus best na het ontsmetten met isobetadine ook een product gebruikt met ontsmettende werking. In dat geval is dus isobetadine tulle meer aangewezen dan een jelonet. Tenzij dat je de jelonet combineert met bijvoorbeeld Isobetadinegel. Dit kan gebruikt worden indien er een ernstige infectie is, wat je tevens kan merken als de bruine kleur van de isobetadine tulle zeer snel wit wegtrekt. Dit wil zeggen dat de jood zeer snel is opgebruikt.