WOUNDCARE CONSULTANT SOCIETY

Forum VraagstellingNu is er in onze WZC een bewoner wiens pezen boven kant en achterkant voet blootleggen aan beide voeten. Er is een protocol uit het ziekenhuis meegekomen om dit met Flaminal Hydro te verzorgen maar we merken totaal geen beterschap. Biatain is ook al geprobeerd en Intrasite maar hiervan zwelt de pees op. Belangrijk is dat de pezen vochtig blijven want ze drogen snel uit. Zijn er eventueel nog andere mogelijkheden? We zien totaal geen evolutie.
admin Medewerkers gevraagd 4 jaar geleden

Een dergelijke wonde genezen is niet evident.  Hier komen veel meer elementen bij kijken dan alleen de wondzorg.  Andere belangrijke factoren zijn o.a. : hoe heeft patiënte deze wonde opgelopen? Hoe is de vasculaire toestand? Hoelang heeft ze deze wonde al? Wat is er al gebeurd van wondzorg?

Bovendien duurt het zeer lang om een peesletsel te laten genezen, als het al zo kan genezen.  De wonde moet namelijk dichtgroeien vanuit de wondranden over het peesletsel, wat soms kan. Maar soms geneest dit ook helemaal niet bv als de pees continu beweegt.  In dergelijke gevallen is enkel plastische chirurgie met  behulp van een spierflap een optie om de wonde gesloten te krijgen. Maar dit is natuurlijk al vrij ingrijpend en ook niet altijd mogelijk bij oudere mensen omwille van de mindere toestand van de bloedvaten.

Doelstelling is dus eerst te bekijken wat de antwoorden zijn op de eerste vragen en dan na te gaan welke opties er zijn voor de wondheling. Als dit louter conservatief is, dan zal je dit zeer veel tijd moeten geven en is misschien de wonde zo houden al een winst.  Het is zeker belangrijk om te beseffen dat je niet elke wonde genezen krijgt en ziet vooruitgaan. Je doelstelling om de pezen vochtig te houden is zeker al een goede doelstelling.  Bespreek het dus eventueel ook eens verder met de arts.

Hopelijk kan je hiermee verder.