WOUNDCARE CONSULTANT SOCIETY

Forum VraagstellingKunnen jullie mij informeren welke recente richtlijnen er zijn ivm wondverzorging (schaafwonde en kleine, ondiepe snijwonde)? Hoe zit het met het gebruik van Melolin? Mag/Kan Melolin nog gebruikt worden of zijn e betere oplossingen om het inplakken van het verband in de wonde te voorkomen?
admin Medewerkers gevraagd 3 jaar geleden

Er zijn geen nieuwe recente richtlijnen hieromtrent verschenen.

De basis bij dergelijke wonden blijft het goed reinigen van de wonde, met fysiologisch of ev kraantjeswater.

Probeer zo goed mogelijk alle vuil en resten uit de wonde te verwijderen.  Bij een straatwonde kan hiervoor soms ook zuurstofwater worden gebruikt, maar dit is de zeldzame indicatie.

Indien sterk bevuild is het soms ook nodig om de wonde verder te ontsmetten.

Schaafwonden kunnen behandeld worden met een product dat de vochtige wondheling stimuleert, zoals een enzym alginogel of ev een schuimverband. Melolin kan ev gebruikt worden als bedekkend verband, al moeten we toegeven dat dit steeds minder wordt gebruikt in de praktijk.  Het absorberend vermogen is eerder beperkt en vaak gaat het verband alsnog inkleven.  Ev kan hiervoor gebruikt gemaakt worden van een vetverband in combinatie met de zalf.  Indien het zou inkleven kan de wonde en het verband ook overvloedig nat worden gemaakt, ev onder de douche.

Frequentie van verbandzorg is afhankelijk van tekens van infectie, exsudaat  en gebruikt verband.

 

Bij snijwonden is het vooral belangrijk om de bloeding zo snel mogelijk te stoppen en na te gaan hoe die de snijwonde is. Er zal moeten geëvalueerd worden of een hechting nodig is en of er al dan niet onderliggende structuren zoals pezen beschadigd zijn.

 

Denk verder ook steeds aan tetanus profylaxie!