WOUNDCARE CONSULTANT SOCIETY

Forum VraagstellingGebruik van Isobetadine als ontsmetting en Jelonet nadien op de wonde: probleem?
admin Medewerkers gevraagd 2 maanden geleden

De vraag die gesteld werd is:

Ooit vernam ik dat na het reinigen van een wonde en het ontsmetten met Isobetadine(r) geen gebruik mag gemaakt worden van Jelonet(r) tulle. Maar er moest gewerkt worden met Isobetadine(r) tulle. Bestaat er een wetenschappelijke verklaring hiervoor dat beide producten niet samen mogen of is dit een verkooptruc of een fabel.

Antwoord:

De basis is steeds de wonde goed reinigen, nadien ontsmetten. Dat kan met isobetadine dermicum.
Indien er een mogelijke interactie is met het te gebruiken wondproduct wordt best nagespoeld.  Anders is dit niet altijd nodig.

Jelonet is een gewone vaseline kompres die meestal als drager wordt gebruikt voor zalven.  Het is dus zeker geen actief wondproduct dat vochtige wondheling stimuleert.
Je kan dus de Jelonet best combineren met Isobetadinegel, Flaminal of een andere zalf.

Isobetadine tulle is een vetverband geïmpregneerd met isobetadine en wordt vaak preventief gebruikt op wonden om deze wat droger te krijgen.

Indien een wonde geïnfecteerd is, wordt dus best na het ontsmetten met isobetadine ook een product gebruikt met ontsmettende werking.
In dat geval is dus isobetadine tulle meer aangewezen dan een jelonet. Tenzij dat je de jelonet combineert met isobetadinegel.
Dit kan gebruikt worden indien er een ernstige infectie is, wat je tevens kan merken als de bruine kleur van de isobetadine tulle zeer snel wit wegtrekt.
Dit wil zeggen dat de jood zeer snel is opgebruikt.

Hopelijk geeft dit al wat meer duidelijkheid.