WOUNDCARE CONSULTANT SOCIETY

Forum VraagstellingFlaminal hydro en mepitel (silicone verband). Eerst mepitel op de wonde en dan flaminal hydro of anders om. Ik zou voor het eerste opteren omdat: De zalf niet kleeft in de wonde (gemakkelijker en minder pijnlijke reiniging) en een betere migratie van het nieuwe epitheelweefsel door het directe contact van mepitel en de wondbodem.
admin Medewerkers gevraagd 3 jaar geleden

De vraag is met welk doel je deze verbanden wil combineren…

Dit gebeurt inderdaad soms op skintears categorie 2. Normaal is  het voldoende om hiervoor alleen een mepitel of siliconenverband te gebruiken.  Indien er toch een groot weefselverlies is, kan dit eventueel gecombineerd worden met wat flaminal hydro.  Het maakt in principe niet uit of je de zalf boven of onder de mepitel doet, aangezien deze zich wel zal verspreiden door de openingen.  De mepitel blijft immers meestal tot een week ter plaatse om de huidflap te fixeren. Het is dus niet de bedoeling om deze continu te manipuleren om de zalf aan te brengen.

Indien je de mepitel gebruikt als drager voor de zalf, is het echter een dure oplossing. In die situatie kan je Flaminal hydro even goed combineren met jelonet of een ander vetverband.